Proef met ‘slimme’ camera’s van start op Schiphol

NRC weet onlangs te melden dat de De Koninklijke Marechaussee op luchthaven Schiphol een proef is gestart met een reeks aan slimme camera’s. De nieuwe camera’s zouden automatisch afwijkend gedrag van reizigers moeten kunnen registreren.

‘afwijkend’ gedrag

Het project wordt uitgevoerd door het bedrijf Qubit Visual Intelligence uit Den Haag en wordt geleidt door onderzoek van TNO Defensie & Veiligheid.

Onder afwijkend gedrag valt onder meer het opvallend lang bezet houden van een toilet cabine, wilde armgebaren maken een rennen of sprinten in de luchthaven.

Daarnaast moeten groepen reizigers die zich opeens opsplitsen en achtergelaten koffers ook direct een intern alarm laten rinkelen bij de Koninklijke Marechaussee op het vliegveld.

Momenteel is alleen luchthaven Schiphol bezig met de proef met slimme camera’s, maar het Ministerie van Veiligheid en Justitie weet te melden dat na deze proefperiode meerdere luchthavens in Nederland – en andere geheime locaties – ook in aanmerking komen voor de installatie van dergelijke ‘slimme’ camera’s.