Google onderzoekt mogelijkheid voor contactlenzen met ingebouwde camera

Internetgigant Google heeft onlangs een patentaanvraag ingediend voor een zogenaamde ‘slimme contactlens’. Het betreft hier een idee voor een contactlens die door mensen gedragen kan worden, maar waar tegelijk een kleine camera in verwerkt zit die zowel video’s als foto’s moet kunnen maken.

1

Mensen met slechte ogen helpen

In de aanvraag zien we onder andere dat het idee achter de lens is om mensen met slechte ogen te helpen. In een van de schetsen die in de aanvraag wordt gepresenteerd zien we dat een dergelijke lens met ingebouwde camera slechtzienden op tijd zou kunnen waarschuwen bij het oversteken van bijvoorbeeld een druk kruispunt.

3

Met wat voor soort technologie Google precies aan de haal gaat wordt uit de aanvraag helaas niet duidelijk. Hoewel het tegenwoordig wel mogelijk is om minuscule camera’s en lenzen te produceren zijn de schalen waarover we spreken met betrekking tot contactlenzen nog een stapje verder.

Bovendien impliceert het huidige ontwerp dat er zowel een energiebron aanwezig moet zijn als een draadloze verbinding om foto en video materiaal te versturen naar bijvoorbeeld een smartphone. Hoe Google dit in de toekomst gaat oplossen is nog niet bekend.

Google X

Het idee achter de slimme contactlenzen komt van de zogenaamde Google X afdeling van het Amerikaanse internetbedrijf. Een afdeling die bekend staat om het presenteren van futuristische en baanbrekende concepten op het gebied van technologie.

Het feit dat we hier alleen nog maar met een pattenaanvraag te maken hebben wijst erop dat we de komende jaren nog geen spion-contactlenzen in de winkel hoeven te verwachten šŸ˜‰